- De Britse koninklijke familie heeft een enorm vermogen, bestaande uit onder meer vastgoed en privébezittingen.
- Een groot deel van de jaarlijkse inkomsten komt uit de zogeheten Sovereign Grant, een ruime toelage van de Britse belastingbetaler.
- Maar Charles haalt ook inkomsten uit het hertogdom Lancaster, een privélandgoed dat omgerekend bijna 750 miljoen euro waard is.
- Lees ook: Kroning van Charles bomvol religieuze rituelen en symboliek en is vooral ceremonieel
Bij het overlijden van zijn moeder Elizabeth II werd kroonprins Charles meteen koning, onder de naam Charles III. Zaterdag vindt de officiële kroningsceremonie plaats in aanwezigheid van tal van buitenlandse gasten. Ook koning Willem-Alexander en koningin Maxima zijn erbij.
Financieel gezien gaat Charles er niet op achteruit als nieuwe koning. Integendeel. Forbes schat dat Charles voor omgerekend bijna 500 miljoen euro aan privébezittingen heeft geërfd van zijn moeder.
Pas over 90 jaar wordt officieel bekend wat Charles heeft geërfd, want het testament van Elizabeth II ligt de komende negen decennia goed opgeborgen in de kluis.
Bekijken de slideshow voor een uitgebreide blik op de financiën koning Charles III en andere leden van de Britse koninklijke familie.
Zo verdient de Britse koninklijke familie jaarlijks miljoenen
Zo verdient de Britse koninklijke familie jaarlijks miljoenen
-
Het vermogen van de Britse koninklijke familie komt uit een reeks van bezittingen en toelagen.
Pas over 90 jaar wordt officieel bekend wat koning Charles III heeft geërfd van koningin Elizabeth II. Haar testament ligt de komende negen decennia goed opgeborgen in de kluis.
Forbes schat dat Charles omgerekend voor bijna 500 miljoen euro aan privébezittingen heeft geërfd van zijn moeder. Maar dat is nog niet alles.
Het hertogdom Lancaster, dat in maart vorig jaar omgerekend op een waarde van bijna 750 miljoen euro werd geschat is via een stichting eigendom van de vorst.
Charles hoeft volgens een overeenkomst uit 1993 met de Britse regering ook geen erfbelasting te betalen.
JANE BARLOW/POOL/AFP via Getty Images
-
Het Sovereign Grant, de toelage van de Britse belastingbetaler, is de belangrijkste inkomstenbron van koning Charles III
Ieder jaar ontvangt de Britse koning een toelage uit de Sovereign Grant. Volgens de website van de koninklijke familie vervangt deze jaarlijks uitbetaalde ‘beurs’ sinds 2012, de vier losse inkomstenbronnen die de monarch voorheen had.
In ruil voor deze beurs zou de koninklijke familie afzien van de winst van de zogeheten Crown Estate – een verzameling landgoederen en vastgoed van zo’n 9 miljard euro, die beheerd worden door een onafhankelijke organisatie. Deze inkomsten gaan sinds 2012 de Britse schatkist in ten behoeve van de economie.
Hoewel de Sovereign Grant en de Crown Estate twee verschillende entiteiten zijn, bepalen de inkomsten van die laatste hoeveel de koning krijgt uit de eerste. Ieder jaar krijgt de monarch zo’n 25 procent van de tweejaarlijkse winsten van de Crown Estate.
Volgens een rapport van de Crown Estate uit juni 2022 was de nettowinst in het jaar ervoor omgerekend 358 miljoen euro. Een overzicht van het Britse ministerie van Financien laat zien dat de koning in 2023 zo’n 99 miljoen euro ontving.
Volgens de Britse overheid financieren de inkomsten uit het Sovereign Grant-fonds de “officiële zaken” van de koning, zoals zijn reizen voor staatsaangelegenheden, maar ook zijn huishouding.
Samir Hussein/WireImages/Getty Images
-
Als koning, overziet Charles een grote collectie vastgoed, zoals Buckingham Palace en de Tower of London.
Charles beheert een enorme vastgoedportefeuille in de vorm van paleizen, maar technisch gezien is hij daar geen eigenaar van. De paleizen zijn het bezit van iedere koning of koningin zolang ze in functie zijn. Ze worden in een trust beheerd voor toekomstige royals. Dit betekent dat het vastgoed niet verkocht kan worden.
Volgens Forbes is de waarde van Buckingham Palace een kleine 5 miljard euro. Het eveneens in Londen te vinden Clarence House, wordt geschat op een kleine 70 miljoen euro. The Times liet vorig jaar weten dat Charles en Camilla die daar sinds 2003 woonden – daar zullen verblijven, totdat de renovaties van Buckingham Palace afgerond zijn. Het koningspaar zal naar verwachting in 2027 verhuizen naar het grootse paleis.
Maar, Charles bezit wel zeker zelf vastgoed. Zoals Balmoral Castle in Schotland (110 miljoen euro) en het Sandringham Estate in Norfolk (70 miljoen euro). Mocht de nieuwe koning in geldnood komen, dan kan hij deze wel verkopen.
Vuk Valcic/SOPA Images/LightRocket via Getty Images
-
Als nieuwe koning krijgt Charles ook het Duchy of Lancaster in bezit, ter waarde van zo'n 800 miljoen euro
Het Hertogdom (Duchy) van Lancaster is een rijke vastgoedportfolio bestaande uit landgoederen en andere middelen. Sinds de dertiende eeuw wordt dit doorgegeven binnen de koninklijke familie. In 1265 was koning Henry III de eerste die het aan zijn zoon Edmund I overdroeg. Sinds 1399 is dit hertogdom het persoonlijke landgoed van iedere koning.
Het Duchy of Lancaster wordt niet bekostigd met Brits belastinggeld. Het maakt onderdeel uit van de zogeheten Privy Purse, de privé-eigendommen van de koning. In maart 2022 werd de waarde van het hertogdom geschat op 747 miljoen euro.
Hoewel de koning geen aanspraak kan maken op deze waarde, heeft hij wel toegang tot de inkomsten die uit het hertogdom voortkomen. Die zijn aanzienlijk. In 2022 meldde het hertogdom inkomsten van 24,5 miljoen euro. Dat bedrag is niet uitsluitend voor de koning, maar kan ook gebruikt worden om andere leden van de koninklijke familie – die geen publiek geld ontvangen – te onderhouden.
Jonathan Brady/Getty Images
-
Voordat Charles de Sovereign Grant ontving, bezat hij al een privélandgoed: het Duchy of Cornwall.
Het Duchy of Cornwall uit een verzameling van vastgoed en landgoederen van de Kroon en was tot voor kort eigendom van Charles.
Volgens de website van het Duchy of Cornwall werd het hertogdom in 1337 door koning Edward III in het leven geroepen. Vandaag de dag omvat het onder andere ook een cricketveld in Londen, vakantiehuizen in Cornwall, Wales, en de Isles of Scilly.
Het Duchy of Cornwall werd na de dood van koningin Elizabeth overgedragen van Charles aan prins William, de nieuwe kroonprins. Het inkomen uit deze landgoederen en vastgoed komt voort uit de ” publieke, privé- en liefdadigheidsactiviteiten van de Hertog en zijn familie”.
Forbes schat dat het Duchy of Cornwall zo’n miljard euro waard is. In 2022, het jaar waarin Charles het bezit overdroeg aan zijn zoon, verdiende hij er 24,5 miljoen euro aan. Volgens het Hertogdom bekostigde Charles hiermee grotendeels zijn liefdadigheidswerk en onderhield hij met een deel ervan leden van zijn familie.
In 2020 meldde The Wall Street Journal dat Charles met de inkomsten uit Cornwall zijn zonen William, Harry en hun families samen 5,72 miljoen euro betaalde in het jaar daarvoor.
IAN KINGTON/AFP/Getty Images
-
Charles bezit ook Duchy Organic, een van de grootste Britse organische voedselmerken.
In 1990 richtte Charles Duchy Organic op — toen nog bekend als Duchy Originals. Met het bedrijf bracht hij producten van zijn eigen boerderij, Duchy Home Farm, op de markt.
Hoewel Charles in 2020 de lease op de boerderij niet verlengde, en zelf “organisch verder wilde boeren” op zijn landgoed bij Sandringham, is Duchy Organic nog steeds het grootste organische voeding- en drankenmerk in het Verenigd Koninkrijk.
De winsten van Duchy Organic vloeien naar het The Prince of Wales’s Charitable Fund. Dit liefdadigheidsfonds ondersteunt naar eigen zeggen verschillende liefdadigheidsprojecten in Britse gemeenschappen.
David Parker/WPA Pool/Getty Images
-
Charles heeft ook een klein fortuin verdiend aan zijn kunstwerken.
De schilderijen van Charles – die vaak koninklijke landgoederen en gebouwen weergeven – zijn al veelvuldig geëxposeerd in kunstgalerijen en benefietgala’s.
Tussen 1997 en 2006 verdiende Charles grofweg 2 miljoen euro aan de verkoop van prints van zijn waterverfschilderingen in de winkel van zijn landgoed in Gloucestershire, meldde The Telegraph in 2016. Deze opbrengsten werden gedoneerd aan The Prince of Wales’s Charitable Foundation.
Julian Parker/UK Press/Getty Images
-
Als nieuwe Prince of Wales erft Prins William het Hertogdom van Cornwall en ook de inkomsten van het landgoed.
Na het overlijden van Queen Elizabeth op 8 september 2022, volgde prins William zijn vader op als Duke of Cornwall en hoofd van het Duchy of Cornwall. Geheel volgens de traditie die in 1337 werd ingesteld. Die schrijft voor dat de oudste overlevende zoon van een monarch, en troonopvolger, de titel van Hertog van Cornwall krijgt.
Volgens de website van het Duchy of Cornwall was Prins William al “jarenlang actief rondom het Hertogdom”, voordat hij de titel kreeg.
De macht die hoort bij de rol als Duke of Cornwall is beperkt. Volgens de website ziet het Britse ministerie van Financiën erop toe dat de hertog “geen acties mag ondernemen die de langetermijnwaarde van het landgoed benadeelt.” Daarom moet de Britse regering iedere vastgoedtransactie goedkeuren boven een waarde van 500.000 Britse pond. Ook controleert het Britse parlement ieder jaar de begroting van het hertogdom.
Max Mumby/Indigo/Getty Images
-
Toen hij jonger was, ontving Prins William een inkomen van het Britse leger.
In 2006 diende William als soldaat van de Household Cavalry in het Blues and Royals-regiment van het Britse leger. Hierna werd hij een helikopterpiloot bij de Royal Air Force Search and Rescue Force, waar hij omgerekend een jaarsalaris tussen de 60.000 en 70.000 euro verdiende. In 2013 hing hij zijn baret aan de wilgen.
In 2015 werd William een luchtambulancepiloot bij de medische hulporganisatie East Anglian Air Ambulance. Zijn jaarsalaris – zo’n 60.000 euro – doneerde hij aan goede doelen.
Faye Storer/AP
-
William erfde zo'n 12 miljoen euro van zijn moeder Princess Diana.
Volgens een bericht van The Telegraph uit 2014, ontving prins William in 2012 zo’n 12 miljoen euro uit de erfenis van zijn moeder. Ook kregen hij en zijn broer Harry, een aantal waardevolle juwelen, die later gedragen werden door hun echtgenotes Kate Middleton en Meghan Markle.
Manuela DUPONT/Gamma-Rapho via Getty Images
-
Voordat Kate Middleton onderdeel werd van de koninklijke familie, was zij al rijk.
De ouders van Kate Middleton, ondernemers Carole en Michael Middleton, waren al miljonair voordat Kate met prins William trouwde. De waarde van hun bedrijf Party Pieces werd in 2013 door Hello! magazine geschat op 35 miljoen euro. Carole en Michael bezitten samen de helft van het bedrijf, meldde de Daily Express. Het is onbekend of ook de Princess of Wales een aandeel heeft in het bedrijf.
Kate deelt drie huishoudens met haar man en kinderen. Elizabeth II gaf Anmer Hall — een achttiende eeuws landhuis dat onderdeel is van het Sandringham Estate in Norfolk — aan William en Kate als trouwkado, schreef Vogue.
Het huis waar de kroonprins en zijn vrouw de meeste tijd doorbrengen is Adelaide Cottage bij Windsor Castle. Hier verhuisden ze vorig jaar naartoe. Ze verlieten toen hun gigantische appartement – twintig kamers en vier verdiepingen hoog – in Kensington Palace. William en Kate houden dit adres aan als hun officiële residentie als zij op bezoek zijn in Londen, aldus Town & Country.
Getty/Clive Brunskill
-
Net zoals zijn oudere broer, ontvangt Prins Harry ook een erfenis van zijn moeder.
Op zijn dertigste verjaardag in 2014, ontving prins Harry net zoals zijn broer een erfenis van 12 miljoen euro van zijn moeder, meldde The Telegraph destijds.
Ten tijde van haar dood in 1997 werd het vermogen van Princess Diana op omgerekend zo’n 20 miljoen euro geschat. Het geld dat niet naar haar kinderen ging, werd volgens The New York Times verdeeld onder haar butler, Paul Burrell, en haar zeventien petekinderen.
In 2021 vertelde Harry tijdens een interview met Oprah Winfrey dat hij en zijn vrouw, Meghan Markle, zonder de erfenis van zijn moeder niet naar Amerika hadden kunnen verhuizen. “Ik denk dat zij [mijn moeder] dit zag aankomen”, vertelde Harry over het terugtreden uit zijn koninklijke rol, “ik voelde in het hele proces haar aanwezigheid”.
Julian Parker / Contributor / Getty Images
-
Prins Harry en Meghan Markle ontvingen een "omvangrijke som geld" van Charles toen zij bekendmaakten dat ze een stapje terug deden.
Voordat Harry en Meghan besloten om terug te treden uit hun koninklijke rollen, was 95 procent van hun inkomen afkomstig van Charles. De resterende vijf procent werd betaald uit het Sovereign Grant, meldde de BBC.
In 2021 bevestigde een woordvoerder van Clarence House dat Charles het tweetal een “omvangrijke som geld” had geschonken om de overgang naar het burgerleven te verzachten en hun en financiële onafhankelijkheid te verzekeren.
Hoe “omvangrijk” dit bedrag was, is nooit bekendgemaakt, maar volgens de BBC zou dit rond de 5 miljoen euro hebben gelegen. Hierna werd de koninklijke geldkraan naar het koppel dichtgedraaid.
Volgens Forbes zou het vermogen van Harry en Meghan omgerekend rond de 10 miljoen euro liggen.
Samir Hussein/Samir Hussein/WireImage/Getty Images
-
In september 2020 tekenden Harry and Meghan een deal met Netflix die naar verluidt een waarde van zo'n €100 miljoen had
In 2020 sloten Harry en Meghan een productiedeal met streamingdienst Netflix. De waarde van de overeenkomst werd niet bekend gemaakt. In september 2020 meldde The New York Times dat het paar mikte op omgerekend zo’n 100 miljoen euro voor hun medewerking. “We leggen ons toe op het produceren van informatieve content die ook hoop biedt”, gaf het koppel aan in een verklaring tegenover de krant.
Tot de programma’s die Harry en Meghan maakten voor Netflex behoort ook de documentaire “Harry & Meghan” uit december 2022. Daarin spraken ze openlijk over hun moeizame relatie met de rest van de Britse koninklijke familie
Netflix